Lääkeaihiot

Bexmarilimab

Immuunijärjestelmän aktivoija

Bexmarilimab on ensimmäinen laatuaan oleva humanisoitu anti-Clever-1 vasta-aine ja tärkein myeloidisoluihin kohdistuvista immunoterapiakandidaateista. Tämä makrofageihin kohdistuva immunoterapia on saamassa enenevissä määrin tieteellistä ja kliinistä vahvistusta.

Clever-1-reseptori on makrofageissa esiintyvä immunosuppressiivinen reseptori, joka edistää kasvaimen kasvua ja etäpesäkkeiden muodostumista (eli auttaa syöpää välttämään immuunijärjestelmän puolustuksen). Clever-1 onkin uusi kohde, johon immuunivasteenvapauttajia voidaan kehittää

Faronin löytämä ja kokonaan omistama tutkimuksellinen immunoterapia on suunniteltu voittamaan nykyisiin hoitoihin liittyvää resistenssiä ja optimoimaan kliinisiä tuloksia kohdistamalla myeloidisolujen toimintaan ja aktivoimalla immuunijärjestelmän.

Yhdistettynä standardihoitoihin bexmarilimab voi parantaa nykyisten syöpähoitojen tehokkuutta sekä kiinteissä kasvaimissa että hematologisissa syöpäsairauksissa ja tuoda immunoterapian lupaavat mahdollisuudet laajemmalle potilasjoukolle.

Kasvaimen mikroympäristön valmistelu

Bexmarilimab valmistelee kasvaimen mikroympäristön optimaalisten immuunivasteiden syntymiselle syöpää vastaan (eli parantaa samanaikaisesti käytettävien hoitojen kliinistä hyötyä). Yhtiön bexmarilimabilla tehdyistä tutkimuksista saatu kliininen data osoittaa kasvanutta immuuniaktivaatiota mitattuna tulehdusta edistävien sytokiinien, kuten interferonien (IFNs), avulla. Tämä tukee mahdollisia yhdistelmähoitoja immuunivasteenvapauttajien, jotka vaativat IFN-vasteen toimiakseen, kanssa.

Laaja kehitysohjelma on käynnissä, ja siinä tutkitaan bexmarilimabin potentiaalia sekä hematologisissa syöpäsairauksissa että kiinteissä kasvaimissa.

Ainutlaatuinen vaikutusmekanismi

Sitoutuessaan makrofagien Clever-1-reseptoreihin, bexmarilimab muuttaa kasvaimen mikroympäristön uudelleenohjelmoimalla makrofagit immunosuppressiivisesta (M2) tilasta immunostimuloituun (M1) tilaan. Tämä lisää interferonien (IFN) tuotantoa ja antigeenien esittelyä, aktivoiden immuunijärjestelmän tunnistamaan ja hyökkäämään kasvaimia vastaan ja siten herkistää syöpäsolut standardihoidoille.

  • Kiinteissä kasvaimissa hoito johtaa lisääntyneeseen antigeenien esittelyyn, tulehdusta edistävien sytokiinien, kuten synnynnäiselle ja adaptiiviselle immuunijärjestelmälle keskeisen IFN-gamman eritykseen ja T-solujen aktivaatioon, muuttaen nk. ”kylmät” kasvaimet, ”kuumiksi”, hoitoon vastaaviksi kasvaimiksi.
  • Hematologisissa syöpäsairauksissa Clever-1-reseptoria ei esiinny vain monosyyteissä (eli veren makrofageissa) vaan sitä esiintyy myös suoraan leukemissa syöpäsoluissa (eli blasteissa). Blastit ovat makrofagien esimuotoja, jotka ovat kehittymässä erilaistuneiksi magrofageiksi. Leukemiassa nämä solut kehittyvät poikkeavasti ja hallitsemattomastimahdollistaen syövän leviämisen. Edellä kerrotusti bexmarilimabilla on kaksoisvaikutusmekanismi: se aktivoi immuunivasteen kohdistamalla vaikutuksensa monosyytteihin, samanaikaisesti vaikuttaen leukemisiin syöpäsoluihin vähentäen niiden aineenvaihduntaa ja siten heikentäen niiden elinkelpoisuutta ja lisäten niiden herkkyyttä standadihoidoille.

Traumakine

Traumakine® on Faronin tutkimusvaiheessa oleva suonensisäinen interferoni beta-1a (IFN beta-1a) -hoito sytokiinioireyhtymän komplikaatioiden, iskemian ja hyperinflammatoristen tilojen ehkäisyyn.

Keho tuottaa luontaisesti IFN beta-1a:ta, joka on tärkeä tulehdusta ehkäisevä viestintäproteiini,keskeinen synnynnäisen immuunijärjestelmän puolustusmekanismi virusinfektioita vastaan ja solujen eheyden säätelijä. Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että IFN beta-1a toimii virusinfektioita vastaan ja estää sisäelinten vaurioita. Faron tutkii Traumakine®-hoidon mahdollisuutta vahvistaa tätä luonnollista puolustusmekanismia entisestään.

Suonensisäisesti annettuna IFN beta-1a:lla on voimakas antiviraalinen vaikutus. Lisäksi se lisää endoteelisolujen pinnalla esiintyvän CD73-proteiinin ilmentymistä. CD73 on entsyymi, joka hillitsee tulehdusta edistäviä reaktioita ja suojaa elimiä iskemialta ja tulehdukselta. Verisuonten ja kapillaarien eheyttä ylläpitävät endoteelisolut, jotka peittävät verisuonten sisäpintoja ja muodostavat esteen verenkierron ja kudosten välille. Endoteelikerroksen rikkoutuminen johtaa mikrotukoksiin ja veren vuotamiseen kudoksiin. CD73-entsyymin esiintymisen lisääminen verisuonten endoteelissa voi suojata elintärkeitä elimiä iskemialta ja tulehdukselta tarjoten uuden lähestymistavan useiden hengenvaarallisten sairauksien hoitoon.

Faronin INFORAAA-tutkimus osoitti, että Traumakine®:n aikaansaama CD73:n esiintymisen lisääntyminen liittyi 100 %:n eloonjäämiseen leikkaushoidolla hoidettujen repeytyneestä vatsa-aortan aneurysmasta (RAAA) kärsineiden potilaiden keskuudessa. Näillä potilailla on korkea iskemia-reperfuusiovaurion riski, ja heidän odotettu kuolleisuutensa monielinvaurion vuoksi on 30–40 %.

Prekliinisen ”Salvage, Preservation, and Advanced Resuscitation through Endothelial Stabilization” (SPARES) -tutkimuksen tulokset, jotka toteutettiin yhteistyössä Wake Forest Healthin, Duquesne University -yliopiston, Yhdysvaltain ilmavoimien 59. lääketieteellisen siiven ja Yhdysvaltain puolustusministeriön kanssa, osoitti IV IFN beta-1a -hoidon lupaavuutta kiireellisten potilaiden ja traumapotilaiden hoidossa, erityisesti kun hoito aloitetaan varhain. Tutkimuksessa Traumakine-hoitoa saaneilla kädellisillä eläimillä, joilla oli laaja tulehdustila, havaittiin alhaisemmat lihas- ja maksavauriomerkkiaineet, mikä viittaa koko kehon suojavaikutukseen. Raajojen toiminta palautui täysin ilman merkkejä lihaskadosta tai rappeumasta.

Faron tekee yhteistyötä Fred Hutchinson Cancer Research Centerin kanssa Seattlessa, Washingtonissa, tutkiakseen edelleen IV IFN beta-1a:n käyttöä elinvaurioiden ehkäisyyn sytokiinien vapautumisoireyhtymän (CRS) ja muiden CAR-T-hoidon sivuvaikutusten, kuten neurotoksisuuden (ICANs), yhteydessä.

Siirry takaisin sivun alkuun