Yhtiöjärjestys

Faron Pharmaceuticals Oy (2068285-4)

24.3.2023 yhtiökokouksessa hyväksytyssä muodossa.

Yhtiöjärjestys

1. Toiminimi ja kotipaikka

Yhtiön toiminimi on Faron Pharmaceuticals Oy ja sen rinnakkaistoiminimi on Faron Pharmaceuticals Ltd. Yhtiön kotipaikka on Turku.

2. Yhtiön toimiala

Yhtiön toimialana on biotekniikan alaan kuuluvien tuotteiden sekä konsultti- ja tutkimuspalveluiden tuottaminen ja niiden kaupallinen hyödyntäminen, alan tuotteiden tuotekehittely, markkinointi, vienti ja kotimaan kauppa sekä alan asiantuntijatehtävätja koulutus. Yhtiö voi lisäksi omistaa ja hankkia osakkeita ja muita arvopapereita sekä kiinteistöjä.

3. Yhtiön osakkeet

Yhtiön osakkeilla ei ole nimellisarvoa. Yhtiön vähimmäispääoma on kahdeksankymmentätuhatta (80.000) euroa.

4. Yhtiön hallitus

4.1 Yhtiön hallituksen kokoonpano

Yhtiön hallitukseen kuuluu vähintään kolme (3) ja enintään kaksitoista (12) varsinaista jäsentä. Varsinaisten jäsenten toimikausi päättyy valintaa seuraavan varsinaisen yhtiökokouksen päättyessä artiklan 8.2 (f) mukaisesti.

4.2 Valiokunnat

Hallituksella on tarkastusvaliokunta, palkitsemisvaliokunta ja nimitysvaliokunta. Hallitus valitsee valiokuntien jäsenet keskuudestaan.

Tarkastusvaliokunnan tehtävänä on yhtiön sisäisen tarkastuksen valvominen ja kehittäminen sekä hallituksen neuvominen ja sille suositusten tekeminen sisäiseen tarkastukseen liittyen.

Palkitsemisvaliokunnan tehtävänä on neuvoa ja tehdä suosituksia hallitukselle liittyen hallituksen jäsenten palkkioihin, sekä kaikkien muiden yhtiön korvaus- ja palkitsemisjärjestelmien kehittämisen valvominen.

Nimitysvaliokunnan tehtävänä on yhteistyössä hallituksen kanssa neuvoa ja tehdä suosituksia hallitukselle liittyen hallituksen muodostamiseen ja nimityksiin.

4.3 Hallituksen jäsenten palkkiot

Varsinainen yhtiökokous päättää hallituksen jäsenten palkitsemisesta ja palkkioista.

Hallituksen jäsen, joka on työsuhteessa yhtiöön tai toimii yhtiön johtotehtävissä, on oikeutettu lisäpalkkioon kyseiseen tehtävään liittyen (riippumatta siitä, toteutuuko se palkan, provision, voitto-osuuden tai muun

muodossa) palkitsemisvaliokunnan päätöksen mukaisesti siten, että kyseinen palkkio maksetaan joko hallituksen jäsenelle maksettavan palkkion lisäksi tai sijaan.

Hallituksen jäsenelle, joka matkustaa tai oleskelee ulkomailla yhtiön toimeksiannosta tai joka suorittaa tehtäviä, jotka hallituksen mielestä ylittävät hallituksen jäsenelle kuuluvat tavanomaiset tehtävät, voidaan maksaa lisäpalkkio (palkan, provision, voitto-osuuden muodossa tai muuten) tai hän voi saada muita etuja palkitsemisvaliokunnan päätöksen mukaisesti.

Hallituksen jäsenelle maksetaan kohtuulliset toteutuneet matka- ja majoituskulut sekä välilliset kulut, jotka aiheutuvat siitä, että hän osallistuu hallituksen tai valiokunnan kokouksiin tai yhtiökokouksiin. Hallituksen jäsenelle maksetaan kaikki hänelleasianmukaisesti ja kohtuullisesti aiheutuneet kulut yhtiön liiketoiminnan ja hallituksen jäsenen tehtävien hoidosta.

5. Yhtiön toimitusjohtaja

Yhtiöllä voi olla hallituksen valitsema toimitusjohtaja.

6. Yhtiön edustaminen

Yhtiötä edustaa hallitus, hallituksen puheenjohtaja ja yhtiön toimitusjohtaja kukin erikseen. Lisäksi hallitus voi antaavalitsemalleen henkilölle prokuran tai oikeuden yhtiön edustamiseen.

7. Yhtiön tilikausi

Yhtiön tilikausi on kalenterivuosi, joka päättyy 31.12.

8. Varsinainen yhtiökokous

8.1 Varsinaisen yhtiökokouksen ajankohta

Yhtiön varsinainen yhtiökokous pidetään joka vuosi kuuden kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä hallituksen päättämänä päivänä.

8.2 Varsinaisessa yhtiökokouksessa käsiteltävät asiat Varsinaisessa yhtiökokouksessa on:

esitettävä:

  1. tilinpäätös, joka sisältää tuloslaskelman, taseen, rahavirtalaskelman ja tilinpäätöksen liitetiedot sekä konsernitilinpäätöksen, jos sellainen on laadittu;
  2. toimintakertomus; ja
  3. tilintarkastuskertomus;

päätettävä:

  1. tilinpäätöksen ja konsernitilinpäätöksen, jos sellainen on laadittu, vahvistamisesta;
  2. taseen osoittaman voiton käyttämisestä;
  3. vastuuvapauden myöntämisestä hallituksen jäsenille ja toimitusjohtajalle;
  4. hallituksen jäsenten lukumäärästä; ja
  5. hallituksen jäsenille ja tilintarkastajalle maksettavista palkkioista;

valittava:

f. hallituksen jäsenet; ja

g. tilintarkastaja; ja

päätettävä:

h. muista kokouskutsussa mainituista asioista.

9. Kutsu yhtiökokoukseen

Osakkeenomistajat kutsutaan hallituksen päätöksen mukaisesti yhtiökokoukseen toimittamalla osakkeenomistajille kutsu, joka julkaistaan:

  1. yhtiön verkkosivuilla; ja
  2. kun yhtiö on hyväksytty kaupankäynnin kohteeksi Lontoon pörssin AIM-markkinalla, Lontoon pörssin hyväksymän julkisten tiedotteiden jakeluun tarkoitetun tiedotejärjestelmän välityksellä tai muuten soveltuvien AIM-sääntöjen ja/tai Lontoon pörssin kulloinkin voimassa olevien vaatimusten mukaisesti.

Kutsu on toimitettava aikaisintaan kaksi (2) kuukautta ennen yhtiökokouksen täsmäytyspäivää ja viimeistään kolme (3) viikkoa ennen yhtiökokousta, mutta kuitenkin aina vähintään yhdeksän (9) päivää ennen yhtiökokouksen täsmäytyspäivää.

10. Yhtiökokoukseen ilmoittautuminen

Saadakseen osallistua yhtiökokoukseen osakkeenomistajan on ilmoittauduttava ennakolta viimeistään kokouskutsussamainittuna päivänä, joka voi olla aikaisintaan kymmenen (10) päivää ennen kokousta. Oikeus osallistua yhtiökokoukseen määräytyy osakeyhtiölain mukaan.

11. Yhtiökokouspaikka

Yhtiökokous voidaan pitää hallituksen päätöksen mukaisesti yhtiön kotipaikan lisäksi Lontoon kaupungissa Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Hallitus voi lisäksi päättää, että yhtiökokous järjestetään ilman kokouspaikkaa siten, että osakkeenomistajatkäyttävät päätösvaltaansa kokouksen aikana täysimääräisesti ja ajantasaisesti tietoliikenneyhteyden ja teknisen apuvälineen avulla (etäkokous).

12. Yhtiön omien osakkeiden hankinta, lunastus ja panttaus

Yhtiön omien osakkeiden hankinta (takaisinosto) tai lunastus tai yhtiön omien osakkeiden pantiksi ottamisen hyväksyminen vaatii osakkeenomistajien päätöksen, jota on kannattanut enemmän kuin kaksi kolmasosaa (2/3) yhtiökokouksessa annetuista äänistä ja edustetuista osakkeista.

13. Poistettu

14. Osakkeenomistajien merkintäetuoikeudesta poikkeaminen

Jos hallitus ehdottaa, että yhtiökokous päättää osakeannista tai optio-oikeuksien tai muiden osakkeisiin oikeuttavien erityistenoikeuksien liikkeeseenlaskusta osakkeenomistajien merkintäetuoikeudesta poiketen tai sellaisesta osakeantivaltuutuksesta, jossa ei suljeta pois hallituksen oikeutta päättää osakeannista osakkeenomistajien merkintäetuoikeudesta poiketen, yhtiökokouksenpäätös on tehtävä kolmen neljäsosan (3/4) määräenemmistöllä kokouksessa annetuista äänistä ja edustetuista osakkeista.

15. Tilintarkastaja

Yhtiöllä on yksi (1) tilintarkastaja, jonka tulee olla Patentti- ja rekisterihallituksen hyväksymä tilintarkastusyhteisö.Tilintarkastajan toimikausi päättyy tilintarkastajan valintaa seuraavan varsinaisen yhtiökokouksen päättyessä.

16. Arvo-osuusjärjestelmä

Yhtiön osakkeet kuuluvat arvo-osuusjärjestelmään.

17. Ilmoitus omistusosuuksien muutoksesta yhtiössä

17.1 Ilmoitusrajat

Osakkeenomistajan (mukaan lukien, selvyyden vuoksi, talletustodistusten haltijan) tulee ilmoittaa yhtiölle suorasta tai välillisestä omistuksestaan yhtiön liikkeeseen laskemien osakkeiden tuottamiin ääniin (mukaan lukien, selvyyden vuoksi, omistuksestaan kyseisiin osakkeisiin liittyviin talletustodistuksiin tai muihin rahoitusvälineisiin siten kuin ne on määritelty kulloinkin voimassaolevissa AIM-säännöissä) (”Osakkeet”), kun omistus saavuttaa, ylittää tai laskee alle kolmen prosentin (3 %) ja kaikki sen jälkeiset yhden prosentin (1 %) ylitykset aina 100 prosenttiin yhtiön kaupparekisteriin rekisteröityjen osakkeiden tuottamasta äänimäärästä (”Ilmoitus”).

17.2 Omistusosuuksien laskeminen

Osakkeenomistajan omistusosuuksiin lasketaan myös osakkeenomistajan Tytäryhtiöiden (määritelty alla) ja muiden kolmansien osapuolten omistusosuudet, jos tällaisen kolmannen osapuolen omistusosuuksiin liittyvien äänioikeuksien käyttämisestä päättääkyseinen osakkeenomistaja joko yksin tai yhdessä kolmannen osapuolen kanssa sopimuksen tai muun järjestelyn perusteella (”Määräysvallassa olevat tahot”).

”Tytäryhtiöt” käsittää yritykset, joihin liittyen osakkeenomistaja:

  1. hallitsee enemmistöä äänioikeuksista; tai
  2. on osakkeenomistaja (tai jokin osakkeenomistajan tytäryhtiö on osakkeenomistaja, tai henkilö, joka toimii osakkeenomistajan tai jonkin sen tytäryhtiön puolesta, on osakkeenomistaja), jolla on oikeus nimittää tai erottaa enemmistö hallituksen jäsenistä; tai
  3. on oikeutettu käyttämään huomattavaa vaikutusvaltaa, joko johtuen yrityksen yhtiöjärjestyksestä tai vaikutusvaltaa koskevasta sopimuksesta; tai
  4. on osakkeenomistaja (tai jokin osakkeenomistajan tytäryhtiö on osakkeenomistaja, tai henkilö, joka toimii osakkeenomistajantai jonkin sen tytäryhtiön puolesta, on osakkeenomistaja) ja määrää yksin äänioikeuksien enemmistön käytöstä muiden osakkeenomistajien kanssa tehdyn sopimuksen perusteella; tai
  5. on asemassa, jossa voi käyttää tai jossa tosiasiallisesti käyttää huomattavaa vaikutusvaltaa tai määräysvaltaa.

17.3 Arvo-osuuksien säilyttäjää koskeva poikkeus

Sellaisista Osakkeista, jotka ovat henkilön hallussa johtuen hänen tehtävästään yhtiön arvo-osuuksien säilyttäjänä, ei ole velvollisuutta tehdä Ilmoitusta. ”Yhtiön arvo-osuuksien säilyttäjä” tarkoittaa arvopaperisäilyttäjää tai muuta tahoa (tai sellaisen arvopaperisäilyttäjän tai muun tahon nimeämää tahoa), jonka yhtiö on nimittänyt sopimuksin tai muulla hallituksen hyväksymällä tavalla, kun sellainen arvopaperisäilyttäjä tai muu taho tai heidän nimeämänsä hallitsee tai hänellä on oikeuksia yhtiön osakkeisiin ja joka antaa talletustodistuksia tai muita vastaavia asiakirjoja, jotka osoittavat omistuksen tai haltijansa oikeuden saada osakkeita tai oikeuksia.

17.4 Ilmoituksen tekemisen ajankohta

Ilmoitus tulee tehdä ilman aiheetonta viivytystä, mutta kuitenkin viimeistään neljän arkipäivän kuluessa, joista ensimmäiseksi katsotaan päivä, jolloin henkilö:

  1. saa tiedon hankinnasta tai luovutuksesta tai mahdollisuudesta käyttää äänioikeuksia, tai jolloin olosuhteet huomioiden hänen olisi pitänyt tietää siitä, riippumatta siitä milloin hankinta, luovutus tai mahdollisuus käyttää äänioikeuksia toteutuu; tai
  2. saa tiedon asiasta, joka aiheuttaa sellaisen muutoksen äänioikeuksien jakautumisessa, joka voisi johtaa edellä olevan kohdan 17.1 mukaiseen ilmoitusvelvollisuuteen.

Edellä olevan kohdan 17.4 a) osalta sellaisessa järjestelyssä, jossa taho on osallisena tai jonka hän on ohjeistanut, katsotaan saadun tieto hankinnasta, luovutuksesta tai mahdollisuudesta käyttää äänioikeuksia viimeistään kahden arkipäivän kuluttua kyseisestä järjestelystä tai milloin järjestely on ehdollinen viranomaisen hyväksynnälle tai tulevaisuuden epävarmalle tapahtumalle, joka eiole sopimuksen osapuolten hallittavissa, osapuolten katsotaan saaneen tiedon hankinnasta, luovutuksesta tai mahdollisuudesta käyttää äänioikeuksia vasta kun tarvittavat hyväksynnät on saatu tai tapahtumat ovat tapahtuneet.

Riippumatta edellä mainituista aikarajoista AIM-sääntöjen kohdan 17 mukaisesti yhtiön on viipymättä ilmoitettava kaikki äänioikeuksien hallintailmoituksissa annetut tiedot sääntöjen mukaisen tiedotejärjestelmän välityksellä.

Kun Ilmoitus yhtiölle on tehty, tai yhtiö muutoin tulee tietoiseksi jonkin yllä mainitun rajan saavuttamisesta, ylittymisestä tai alittumisesta, yhtiön on julkistettava tieto yhtiön omistusosuuksien muutoksista ilman viivytystä ja välitettävä tieto markkinoillesuomen ja/tai englannin kielellä kulloinkin voimassa olevien AIM- sääntöjen sekä Lontoon pörssin sääntöjen ehtojen mukaisesti.

17.5 Ilmoituksen sisältö

Ilmoitukseen on sisällytettävä seuraavat tiedot:

  1. Ilmoituksen tekemisen perusteet.
  2. Ajankohta, jolloin omistusosuus saavutti, ylitti tai alitti jonkin edellä mainitun rajan.
  3. Osakkeenomistajan suoraan tai välillisesti omistama tarkka osuus yhtiön Osakkeista.
  4. Osakkeiden lukumäärä.
  5. Osakkeenomistajan täydellinen nimi, kaupparekisteritunnus tai vastaava tunnus.
  6. Kunkin Määräysvallassa olevan tahon täydellinen nimi, kaupparekisteritunnus tai vastaava tunnus.
  7. Selvitys omistusosuuksien jakautumisesta osakkeenomistajan ja kunkin Määräysvallassa olevan tahon kesken.
  8. Määräysvallassa olevien tahojen ketju, joiden kautta yhtiön Osakkeet ja niihin liittyvät äänioikeudet omistetaan.

Yhtiön verkkosivuilla on mallilomakkeita Ilmoituksesta.

Osakkeenomistajan tulee tehdä Ilmoitus suomeksi tai englanniksi harkintansa mukaan.

17.6 Ilmoitusvelvollisuuden laiminlyönti

Hallitus voi lähettää pyynnön (”Ilmoituspyyntö”) osakkeenomistajalle tai muulle taholle, jos yhtiö tietää tai sillä on perusteltu syy uskoa tällä olevan omistusosuus Osakkeisiin kohdan 17.2 mukaisesti pyytäen tätä tekemään Ilmoituksen omistusosuuksistaan.

Jos kyseinen taho ei vastaa hallituksen Ilmoituspyyntöön kohdassa17.5 vaadituilla tiedoilla kolmen (3) arkipäivän kuluessa Ilmoituspyynnöstä, hallitus voi harkintansa mukaan (neuvoteltuaan asiasta yhtiön Nominated Adviser -neuvonantajan kanssa) lähettää kyseiselle taholle toisen ilmoituksen (”Laiminlyönti- ilmoitus”) todeten, että kyseinen taho on velvollinen maksamaanyhtiölle seuraamusmaksun (”Ilmoituksen laiminlyöntimaksu”), joka on määrältään 5.000 euroa.

Hallitus voi myös harkintansa mukaan päättää pidättää Ilmoituksen laiminlyöntimaksuna kyseiselle taholle maksettavaksi tulevia osinkoja ja muita jaettavia varoja. Kaikki tällaiset Ilmoituksen laiminlyöntimaksut palautetaan (ilman velvollisuutta maksaakorkoa) kyseiselle taholle sitten, kun Ilmoitus on tehty hallituksen hyväksymällä tavalla.

Jos hallitus päättää, että sillä on perusteltu syy uskoa, että jollain taholla on tai voi olla omistusosuus Osakkeisiin ja se on tehnyt kohtuullisia selvityksiä vahvistaakseen, onko kyseisellä taholla kyseisiä omistusosuuksia, kohdan 17 soveltamista varten kyseisellä taholla katsotaan olevan omistusosuus Osakkeisiin hallituksen päätöksen tekopäivästä alkaen siihen asti, kunnes hallitus päättää toisin.

Kaikki hallituksen tai sen jäsenen päätökset tai ratkaisut taikka harkintavallan tai päätösvallan käyttö, jotka tehdään vilpittömässä mielessä tämän kohdan 17 määräysten mukaisesti, ovat lopullisia ja sitovia, ja kaikki toimet, mitkä hallitus tai hallituksen jäsen tekee tai mitkä tehdään hallituksen tai hallituksen jäsenen puolesta tai antamin valtuuksin vilpittömässä mielessä tässä kohdassa 17 olevien määräysten mukaisesti, ovat lopullisia ja sitovat kaikkia asiaankuuluvia tahoja eikä niitä voi riitauttaa pätevyyden osalta taimillään muilla perusteilla. Hallituksella ei ole velvollisuutta antaa perusteluita tämän kohdan 17 mukaisesti annetuille tai tehdyille päätöksilleen tai ratkaisuilleen.

18. Velvollisuus ostaa osakkeita

18.1 Osakkeiden ostovelvollisuuden kynnysrajat

Hallituksen (neuvoteltuaan asiasta yhtiön Nominated Adviser -neuvonantajan kanssa) suostumuksella tehtäviä poikkeuksia lukuun ottamatta niin kauan kuin yhtiö on listattu AIM-listalla, kun:

  1. henkilö hankkii joko usealla eriaikaisella järjestelyllä tai muutoin hallintaansa Osakkeisiin liittyviä äänioikeuksiasuoraan tai epäsuorasti, jotka (huomioiden toisen tahon äänioikeudet jäljempänä olevan kohdan 18.2 mukaisesti) edustavat kolmeakymmentä prosenttia (30 %) tai suurempaa osuutta yhtiön äänimäärästä; tai
  2. henkilö, joka yhdessä kohdan 18.2 mukaisen toisen henkilön kanssa pitää hallussaan yhteensä vähintään kolmenkymmenen prosentin (30 %) osuutta yhtiön Osakkeisiin liittyvästä äänimäärästä, mutta alle viidenkymmenen prosentin (50 %) osuutta kyseisistä äänioikeuksista, ja sellainen taho (tai kohdassa 18.2 määritelty taho) hankkii lisää omistusosuuksia, jotka lisäävät hänenprosentuaalista osuuttaan äänioikeuksista yhtiössä (kumpikin 18.1 a) sekä 18.1 b) määritellään jatkossa termillä ”Merkityksellinen hankinta”), on kyseisen tahon ja minkä tahansa muun jäljempänä kohdassa 18.2 viitatun tahon (joista käytetään jatkossa nimitystä ”Tarjouksentekijä”) tehtävä ostotarjous (”Ostotarjous”) kaikista yhtiön muista Osakkeista tai optioista tai muista yhtiön Osakkeisiin oikeuttavista erityisistä oikeuksista muille osakkeenomistajille tai sellaisten optioiden tai erityisten oikeuksien haltijoille (”Tarjouksensaaja”).

Velvollisuutta tehdä Ostotarjous tämän kohdan 18 mukaisesti ei ole, jos hallitus päättää toisin. Kuitenkin, jos hallituksen jäsen tekee Merkityksellisen hankinnan tämän kohdan 18.1 mukaisesti, kyseinen hallituksen

jäsen ei saa osallistua äänestykseen tai päätöksentekoon koskien kyseisen jäsenen vapauttamista velvollisuudesta tehdä kohdan 18 mukainen Ostotarjous.

18.2 Äänioikeuksien laskeminen

Laskettaessa henkilön äänioikeuksia kohtaa 18 varten seuraavat Osakkeet, jotka kuuluvat seuraaville osapuolille, otetaan myös huomioon:

  1. Tarjouksentekijän sekä Tarjouksentekijän Tytäryhtiöiden tai näiden osapuolten määräysvallassa olevien eläkesäätiöiden ja eläkekassojen omistamat Osakkeet.
  2. Tarjouksentekijän ja hänen aviopuolisonsa tai rekisteröidyn parisuhteen kumppaninsa, alaikäisen, jonka huoltaja Tarjouksentekijä on, tai muun Tarjouksentekijän kanssa vähintään vuoden samassa taloudessa asuneen perheenjäsenen omistamat Osakkeet.
  3. Tarjouksentekijän kanssa yhtiön Määräysvallan hankkimiseksi yksissä tuumin (kuten määritelty City Code on Takeoversand Mergers -koodissa termillä ”Acting in Concert”) toimivien yksityishenkilöiden ja yhteisöjen omistamat Osakkeet.
  4. Tarjouksentekijän tai muun edellä alakohdissa a) – c) mainitun osapuolen yhdessä kolmansien osapuolten kanssa omistamat Osakkeet.
  5. Osakkeet, joihin liittyvää äänioikeutta osakkeenomistaja on sopimuksen tai muun järjestelyn perusteella oikeutettu käyttämään tai ohjaamaan.

Kohtaa 18 varten ”Määräysvalta” tarkoittaa oikeutta tai oikeuksia osakkeisiin, jotka oikeuttavat yhteensä 30

% tai suurempaan osaan yhtiön äänioikeuksista (kuten jäljempänä on määritelty) riippumatta siitä, antavatko kyseiset äänioikeudet tosiasiallista määräysvaltaa.

Yhtiön arvo-osuuksien säilyttäjänä toimivan tahon ei katsota olevan Tarjouksentekijä kohdan 18 tarkoittamalla tavalla ja senomistuksia ei lueta mukaan edellä mainittujen alakohtien a) – e) mukaisiin omistuksiin.

Henkilön ääniosuutta laskettaessa ei oteta huomioon sopimukseen tai soveltuvaan lakiin perustuvaa äänestysrajoitusta.

Yhtiön kokonaisäänimäärässä ei oteta huomioon kohdeyhtiölle itselleen tai sen Määräysvallassa olevalle taholle kuuluviin Osakkeisiin liittyviä ääniä.

Kun Merkityksellinen hankinta on tapahtunut:

  1. yksinomaan yhtiön tai toisen tahon toiminnan seurauksena, tai
  2. hallituksen hyväksymän osakelainausjärjestelyn tuloksena tai perusteella, kyseinen taho ei ole velvollinen tekemään Ostotarjousta ennen kuin hän ostaa tai merkitsee Osakkeita tai muulla tavoin lisää ääniosuuttaan yhtiössä.

18.3 Ostotarjoushinnan laskeminen

Tarjouksentekijän maksaman hinnan (”Hinta”) tulee olla käypä markkinahinta. Kohdan 18.3 osalta ”Käypä markkinahinta” tarkoittaa:

  1. Tarjouksentekijän tai muun kohdan 18.2 alakohdissa a) – e) mainitun henkilön tai yhteisön maksamaa korkeinta Hintaa yhtiön Osakkeista kahdentoista (12) kuukauden aikana ennen kuin velvollisuus tehdä Ostotarjous syntyi, tai
  2. jos tällaisia hankintoja ei ole tehty, Osakkeen painotettua keskimääräistä hintaa AIM-kaupankäynnissä edeltävien kolmen (3) kuukauden aikana, tai muuta sellaista hintaa, jonka hallitus on määrittänyt (neuvoteltuaan asiasta yhtiön Nominated Adviser -neuvonantajan kanssa).

Ellei hallitus ole antanut muuhun suostumustaan (neuvoteltuaan asiasta yhtiön Nominated Adviser – neuvonantajan kanssa), Hinta on tarjottava käteismaksuna tai käteismaksua on tarjottava vaihtoehtona. Jos hallituksen jäsen tekee Merkityksellisen hankinnan kohdan 18.1 mukaisesti, kyseinen hallituksen jäsen ei ole oikeutettu äänestämään tai osallistumaan hallituksen päätöksentekoon koskien kyseisen jäsenen vapauttamista velvollisuudesta tehdä Ostotarjous käteismaksuna tai tarjota käteismaksua vaihtoehtona.

Jos hankinta, jolla katsotaan olevan vaikutusta Hintaan, on suoritettu muussa valuutassa kuin Ison-Britannian punnassa, joka on yhtiön Osakkeiden kaupankäyntivaluutta, tällaisen hankinnassa käytetyn valuutan muuntoarvo kaupankäyntivaluuttaan lasketaan Euroopan Keskuspankin kyseisille valuutoille asettamien virallisten kurssien mukaan seitsemän (7) päivää ennen kuin hallitus tiedotti Ostotarjouksesta osakkeenomistajille.

18.4 Ostotarjouksen ehdot

Tarjouksentekijä on velvollinen kohtelemaan kaikkia Tarjouksensaajia tasapuolisesti ja maksamaan saman hinnan osaketta tai talletustodistusta kohden kaikille Tarjouksensaajille, jotka ovat halukkaita myymään Osakkeensa Tarjouksentekijälle Ostotarjouksen perusteella riippumatta Tarjouksensaajien henkilöllisyydestä, Tarjouksensaajien omistamien Osakkeiden lukumäärästä tai ajankohdasta, jolloin Tarjouksensaaja myy Osakkeensa Tarjouksentekijälle.

Jos Tarjouksentekijä tai muu edellä kohdan 18.2 alakohdissa a) – c) mainittu henkilö tai yhteisö hankkii yhtiön Osakkeita paremmilla ehdoilla kuin mitä Ostotarjouksessa on tarjottu Tarjouksensaajille ja kyseinen hankinta toteutuu sen päivän, jolloinvelvollisuus tehdä Ostotarjous syntyi, ja määräpäivän, johon mennessä ostovaatimukset tulee tehdä, välillä, Tarjouksentekijä on velvollinen muuttamaan Ostotarjoustaan vastaamaan kyseistä hankintaa. Ostotarjouksen muuttamista koskevaa menettelyä on käsitelty jäljempänä.

Jos Tarjouksentekijä tai muu edellä kohdan 18.2 alakohdissa a) – c) mainittu henkilö tai yhteisö hankkii yhtiön Osakkeita paremmilla ehdoilla kuin mitä Ostotarjouksessa (tai mahdollisessa muutetussa Ostotarjouksessa) on tarjottu Tarjouksensaajille ja kyseinen hankinta toteutuu yhdeksän (9) kuukauden kuluessa määräpäivästä, johon mennessä ostovaatimukset tehtiin Tarjouksentekijälle, Tarjouksentekijä on velvollinen suorittamaan korvauksena Tarjouksensaajille, jotka hyväksyivätOstotarjouksen (tai mahdollisen muutetun Ostotarjouksen), Ostotarjouksessa (tai mahdollisessa muutetussa Ostotarjouksessa) maksetun Hinnan ja kyseisessä hankinnassa maksetun hinnan välisen eron.

18.5 Ostotarjousmenettely

Tehdessään kohdassa 17 tarkoitetun Ilmoituksen Tarjouksentekijän tulee tiedottaa velvollisuudesta tehdä Ostotarjous (”Tiedote”) kirjallisesti yhtiön hallitukselle yhtiön osoitteeseen.

Tiedotteen tulee sisältää Tarjouksentekijän omistamien Osakkeiden lukumäärää sekä viimeisten kahdentoista

(12) kuukauden aikana hankittujen Osakkeiden lukumäärää ja hintaa koskevat tiedot. Tiedotteen tulee lisäksi sisältää Tarjouksentekijän osoite yhteydenottoja varten. Tiedote tulee tehdä suomen tai englannin kielellä Tarjouksentekijän harkinnan mukaan.

Hallituksen tulee ilmoittaa osakkeenomistajille Ostotarjouksen tekemisvelvollisuuden syntymisestä 45 päivän kuluessa Tiedotteenvastaanottamisesta tai, Tiedotteen puuttuessa tai mikäli Tiedotetta ei saada mainitun ajan kuluessa, siitä päivästä lukien, jolloin se muutoin sai tiedon sanotusta Ostotarjouksen tekemisvelvollisuudesta.

Hallituksen ilmoituksen tulee sisältää tiedot päivästä, jolloin Ostotarjouksen tekoa koskeva velvollisuus on syntynyt, ostohinnan määräytymisperustetta koskevat tiedot sikäli kun ne ovat hallituksen tiedossa sekä päivämäärä, johon mennessä hyväksynnät ontehtävä. Tarjouksentekijä on velvollinen antamaan hallitukselle kaikki tiedot, joita hallitus kohtuudella tarvitsee voidakseen laatia ilmoituksensa Osakkeenomistajille.

Hallituksen ilmoitus tulee julkistaa yhtiökokouskutsua koskevan kohdan 9 määräysten mukaisesti. Tarjouksensaajan, joka haluaa hyväksyä Ostotarjouksen, tulee tehdä se kirjallisesti 30 päivän kuluessa hallituksen ilmoituksesta. Hyväksymisilmoituksen, joka tulee lähettää yhtiölle tai hallituksen nimeämälle taholle, tulee sisältää maininta niiden Osakkeiden lukumäärästä, joita hyväksyntäkoskee. Tarjouksensaajan, joka hyväksyy Ostotarjouksen, tulee hyväksymisilmoituksen yhteydessä antaa yhtiölle kaikki tarvittavat asiakirjat asianomaisten Osakkeiden siirtämiseksi Tarjouksentekijälle Hinnan suorituksen yhteydessä.

Tarjouksentekijän tulee viipymättä ilmoittaa hallitukselle, mikäli Ostotarjousta on muutettava edellä mainittujen määräysten mukaisesti ja annettava hallitukselle kaikki sen kohtuullisesti tarvitsemat tiedot. Mikäli Ostotarjouksesta on jo ilmoitettu Tarjouksensaajille, hallituksen on viipymättä ilmoitettava muutetusta Ostotarjouksesta Tarjouksensaajille edellä mainitulla tavallayhdessä mahdollista tarjousajan pidennystä koskevien tietojen kanssa. Hallitus päättää tarjousajan pidentämisestä, joka ei saa ylittää seitsemää (7) päivää.

Mikäli Tarjouksensaaja ei hyväksy Ostotarjousta määräpäivään mennessä edellä kuvatulla tavalla, Tarjouksensaaja menettääoikeutensa hyväksyä Ostotarjous (tai mahdollinen muutettu Ostotarjous). Tarjouksensaajalla on oikeus milloin tahansa perua hyväksymisensä siihen asti, kunnes lunastus on tapahtunut Ostotarjouksen ehtojen mukaisesti.

Yhtiön tulee ilmoittaa Tarjouksentekijälle Ostotarjousta koskevien hyväksyntöjen kokonaismäärä välittömästi Ostotarjouksen hyväksymistä koskevan määräpäivän jälkeen. Tarjouksentekijän tulee neljäntoista (14) päivän kuluessa saatuaan tällaisenilmoituksen yhtiön antamien ohjeiden mukaan maksaa ja lunastaa kokonaisuudessaan vastaanotettujen hyväksyntöjen tarkoittamat Osakkeet ja mahdolliset Osakkeisiin oikeuttavat optiot.

Määräpäivään mennessä maksamattomalle Hinnalle tai mille tahansa sen osalle kertyy 20 prosenttia vuotuista viivästyskorkoa siitä päivästä lukien, jolloin lunastuksen oli määrä tapahtua. Lisäksi, mikäli Tarjouksentekijä ei ole noudattanut edellä mainittujaOstotarjouksen tekoa koskevaa velvollisuutta koskevia määräyksiä, viivästyskorkoa lasketaan siitä päivästä lukien, jolloin kyseinen ilmoitus olisi tullut tehdä.

Yhtiön tulee laatia kaikki yhtiön osakkeenomistajille julkaistavat tämän kohdan 18.5 mukaiset ilmoituksia ja tietoja koskevat tiedotteet suomen ja englannin kielillä.

Kaikki Osakkeiden ostotarjousvelvollisuuden soveltamista ja tulkintaa koskevat ehdot, joista ei nimenomaisesti ole säädetty tässäkohdassa 18, tulee määritellä soveltamalla EY:n julkisista ostotarjouksista annettua direktiiviä siten, kuin se on implementoitu ja sitä on sovellettu Suomessa.

18.6. Riitojen ratkaisu

Hallituksella on täydet valtuudet päättää tämän kohdan 18 soveltamisesta, koskien myös suoraan tai analogisesti sovellettavien säännösten soveltamista kokonaan tai osittain. Tämä valtuutus sisältää myös kaiken asianomaiselle yrityskauppalautakunnallekuuluvan harkintavallan, kuten esimerkiksi arvioinnin omistusosuuden ylittymisestä, valtuuden päättää ehdoista ja suostumuksista sekä tarjottavan vastikkeen määrästä.

Kaikki hallituksen tai sen jäsenten tai puheenjohtajan päätökset tai ratkaisut taikka harkintavallan tai päätösvallan käyttö, jotka tehdään vilpittömässä mielessä tämän kohdan 18 määräystenmukaisesti, ovat lopullisia ja sitovia, ja kaikki toimet, minkä hallitustai hallituksen jäsen tekee tai mitkä tehdään hallituksen tai hallituksen jäsenen puolesta tai antamin valtuuksin vilpittömässä mielessä tässä kohdassa 18 olevien määräysten mukaisesti, ovat lopullisia ja sitovat kaikkia asiaankuuluvia tahoja, eikä niitä voi riitauttaa pätevyyden osalta tai millään muilla perusteilla. Hallituksella ei ole velvollisuutta antaa perusteluita tämän kohdan 18 mukaisesti annetuille tai tehdyille päätöksilleen, ratkaisuilleen tai ilmoituksilleen.

Jos puolella tai sitä suuremmalla osalla hallituksen jäsenistä olisi eturistiriita tai he eivät muuten kykenisi ratkaisemaan tähän kohtaan 18 liittyviä asioita, hallituksen tulee:

  1. neuvotella yhtiön Nominated Adviser -neuvonantajan kanssa käytettävästä toimintatavasta niin kauan kuin Osakkeet ovat kaupankäynnin kohteena AIM-listalla;
  2. nimittää riippumaton taloudellinen neuvonantaja toimimaan hallituksen roolissa tässä kohdassa tarkoitettuihin päätöksiin liittyvissä asioissa silloin, kun yhtiön Osakkeilla ei käydä kauppaa AIM-listalla. Tällaisella neuvonantajalla tulee olla asianmukainen kokemus ja tausta ostotarjousta koskevissa asioissa. Tällaisella neuvonantajalla on tässä tapauksessa valtuudet,jotka ovat tässä kohdassa kuvattuihin hallituksen valtuuksiin nähden yhtäläiset, ellei hallitus neuvonantajia nimittäessään tai muutoin toisin päätä.

19. AIM-listauksen peruuttaminen

Jos yhtiö haluaa, että Lontoon pörssi peruuttaa yhtiön Osakkeiden ottamisen kaupankäynnin kohteeksi AIM- listalla, yhtiön täytyy saattaa asia yhtiökokouksen päätettäväksi. Yhtiökokouksen päätös on tehtävä kolmen neljäsosan (3/4) määränenemmistöllä kokouksessa annetuista äänistä ja edustetuista osakkeista.

Siirry takaisin sivun alkuun